~ DESCHIDE DRUMUL CUNOAȘTERII ~
Conform informațiilor comunicate de Ministerul Muncii, la finalul anului 2022, în București și Ilfov, erau 732 de copii beneficiari ai serviciilor rezidențiale.
Având în vedere faptul că tinerii care nu își continuă studiile după împlinirea vârstei de 18 ani, nu mai pot beneficia de sprijinul DGASPC, abilitățile de a se descurca pe cont propriu sunt esnțiale nu doar pentru calitatea vieții, cât și pentru siguranța lor. Vrem să sublinem faptul că acesta este un moment crucial și o perioadă de tranziție care le poate defini viitorul.
Principalele provocări și pericole la care sunt expuși acești tineri după părăsirea sistemului de protecție sunt:
• Lipsa de stabilitate financiară. Fără sprijinul financiar continuu pe care îl oferă statul, mulți tineri au dificultăți în a-și găsi un loc de muncă stabil sau în a se acomoda și integra într-un astfel de mediu.
• Lipsa de adăpost. Fără un venit stabil se vor confrunta la scurt cu probleme în a-și păstra locul de cazare sau în găsirea unei locuințe noi, devenind extrem de vulnerabili și riscând să devină persoane fără adăpost sau consumatori de narcotice.
• Dificultăți în continuarea educației. Odată ce păresesc sistemul de protecție, care de obicei este un pas ulterior deciziei de a întrerupe școala, orice sansă ca ei să își poată relua studiile va tinde spre zero.
• Izolare socială. Fără o rețea socială solidă, fără un sprijin familial, mulți tineri se simți izolați și abandonați.
• Exploatare și abuz. Din păcate serviciile sociale nu monitorizează ce se întâmplă cu acești tineri după ce părăsesc sistemul de protecție. De multe ori, aceștia sunt ținte pentru persoane care doresc să-i exploateze sau să profite de ei sub diverse forme.
Consiliere vocațională. Biblioteci vii. Mentorat. Cursuri de formare. Integrare socio-profesională.
Consilierea vocațională este o componentă esențială a planului de dezvoltare a abilităților de viață independentă (DVI) pentru tineri. Îi ajută să-și identifice și să-și exploreze talentele, interesele și abilitățile, să-și stabilească obiective profesionale și educaționale și să dezvolte competențele necesare pentru a le atinge.
Ce facem în cadrul consilierii vocaționale?
✓ Descoperim interesele, talentele și abilitățile profesionale ale fiecarui tânăr prin discutii, activități non-formale și testele de aptitudini. În această etapă îi ajutăm să înțeleagă cum pot folosi aceste talente și interese pentru a-și construi o carieră.
✓ Navigăm prin opțiunile de carieră. La această vârstă, mulți tineri nu au o idee clară despre ce carieră vor să urmeze sau ce opțiuni au la dispoziție. Le prezentăm diverse joburi potrivite pentru ei și modului în care pot ajunge să le practice.
✓ Redactăm împreună cu tinerii un CV, facem simulări de interviuri de angajare și discutăm despre comportamentul profesional.
✓Oferim sprijin emoțional și psihologic. Prin diverse activități, îi ajutâm pe tineri să își gestioneze anxietatea, să își construiască încrederea în sine și să dezvolte o viziune pozitivă asupra viitorului.
✓ Creăm unui plan de viitor: Consilierea vocațională poate ajuta tinerii să-și creeze un plan de viitor care să le ofere o direcție și un scop. Acest plan poate include obiective profesionale și personale, pași concreți pentru a le atinge, și strategii de a face față provocărilor care pot apărea.
Biblioteci vii și mentorat.
Bibliotecile vii sunt surse interactive de inspirație și învățare accelerată pentru tineri. Această modalitate de a disemina cunoaștințe si experiente permite tinerilor să se angajeze în dialoguri deschise cu persoane cu experiență diversă. "Cărțile vii" își dezvăluie parcursul profesional, punând în lumină nu doar succesele, ci și provocările și obstacolele întâmpinate în calea lor. Astfel, se creează un mediu autentic de învățare, în care se evidențiază realitățile unei cariere, mai degrabă decât simpla prezentare a unui profil idealizat.
În acest cadru, tinerii dobândesc nu doar cunoștințe despre un anumit domeniu, ci și o înțelegere mai profundă a provocărilor și recompenselor asociate cu acea carieră. Fiecare "carte vie" reprezintă o fereastră unică către lume, facilitând tinerilor oportunitatea de a explora multiple perspective și experiențe. În plus, procesul ajută la cultivarea abilităților sociale, precum empatia și comunicarea, având în același timp un rol semnificativ în modelarea gândirii critice.
Totodată, percepțiile despre lume și aspirațiile tinerilor sunt foramte adesea în baza unor modele predominante în anturajul apropiat sau reflectate în media. Bibliotecile vii le oferă tinerilor o oportunitate valoroasă de a interacționa cu poveștil inspiraționale ale celor care au îmbrățișat cu succes provocările profesionale și personale la care ei aspiră.
Sinergia care se naște între profesioniștii experimentați și tineri nu se oprește aici. În cazul în care se leagă o chimie între aceștia (iar de cele mai multe ori așa se întmaplă), tinerii au oportunitatea de a evolua în rolul de menti, prin vizite directe la locul de muncă al noior lor mentori. În acest mediu de învățare practică, ei au șansa să exploreze din plin meseria respectivă, iar în funcție de propria lor perspicacitate să fure din tainele ei cât se poate.
Cursuri de formare și integrare socio-profesională.
Proiectul Descoperă nu se termină aici. Sopul nostru este de a avea un impact pe termen lung pentru acești tineri, iar pentru asta, este important să ducem procesul până la capăt. Finalitatea ar consta în înscrierea tinerilor la cursuri de formare profesională acreditate, iar pentru cei mai bravi dintre ei, care ajung până aici, să îi sprijinim să își găsească un job în domeniul pe care l-au aprofundat.
Pare mult? Uneori, da. Însă succesul lor este și succesul nostru, atât ca asociație cât și ca societate. Uneori nu ne iese din prima, și mai căutăm un job, și încă unul..., iar alte ori mergem și în instanță să întindem o mână, atunci când simțim că merită.
Alege sa fii modelul unui copil care are nevoie de indrumare
Orice suma, oricat de mica este binevenita, ajută un copil aflat în dificultate.
Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe