Șanse egale

pentru începutul anului școlar

2 – 20 august 2023

Campanie umanitară pentru bucuria primei zile de școală

Îți amintești cum te pregăteai pentru prima zi de școală? Cum nu mai știai pe unde să-ți îndeși stiloul și cariocile în penar și cum puneai cu atenție fiecare copertă la caiet? Prima zi de scoală ar trebui să fie un moment emoționant și minunat pentru orice copil, pe care să și-l amintească cu bucurie de fiecare dată. 

Însă, din păcate, pentru mulți dintre ei, nu se întâmplă așa. Prima zi de școală, cât și participarea la ore este însoțită de jenă și un șir de momente rușinoase când își dau seama că nu au anumite rechizite sau că trebuie să ceară colegilor.

Ce ne dorim?

1. Acces la educație

Asigurarea accesului la educație, prin furnizarea de rechizite necesare la debutul anului şcolar.

2. Studii finalizate

Reducerea abandonului școlar în mediul rural datorat dificultăților materiale.

3. Stimă de sine

Creșterea încrederii și stimei de sine a copiilor, prin facilitarea unui început de an şcolar în care să nu resimtă grija sau jena de a nu fi în rând cu ceilalți.

Când și unde are loc campania?

Strângem donațiile în perioada:

2 august – 20 august

Dacă dorești să le aduci în formă fizică, te rugăm să ne suni în prealabil la telefon 0742-255-432 (Lidia Istrate). Locația unde vom strânge donațiile este la adresa: Strada Academiei 15, sector 1, București.

Pregătim ghiozdanele cu rechizite în perioada: 23 august – 27 august

Donăm rechizitele copiilor – sâmbătă, pe 28 august, la școlile din fiecare localitate.

De ce să te implici în această campanie?

Ce adevăr ne spun datele statistice?

La nivelul statelor UE, copiii din România sunt în cea mai gravă situație în ceea ce privește sărăcia sau excluziunea socială pe bază de vârstă sau gen (36,1%). Totodată, la nivel naţional, județul Vaslui reprezintă unul dintre cele mai defavorizate medii din România, având cel mai mic venit PIB pe cap de locuitor.

*Conform http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?lang=en&dataset=ilc_peps01


Pentru îmbunătățirea viitoarelor condiții de viață ale copiilor este necesar ca aceștia să aibă parte de educație, iar sărăcia este principalul factor care îngreunează accesul și calitatea actului educațional. Impactul sărăciei asupra procesului educaţional se reflectă şi în rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională de către elevii din mediul rural, faţă de cei din mediul urban.


Conform datelor prezentate pe platforma Evaluării Naționale 2021, dintre cei 1919 de elevi de clasa a VIII-a din mediul rural, înscriși la Evaluarea Națională din județul Vaslui, 51,6% dintre ei nu au obținut cel puțin nota medie de 5, comparativ cu mediul urban, unde procentul este doar de 17,7%. 

Pentru familiile afectate de sărăcie, lipsa posibilității de a face față cheltuielilor necesare participării școlare expune copiii riscului de abandon școlar. Deși legea prevede gratuitatea învățământului public, realitatea ne arată că părinții trebuie să facă față unor cheltuieli strâns legate de școlarizarea copiilor lor. Fie că este vorba de uniformă, manuale alternative, rechizite, fondul clasei și cel al școlii, transportul spre și dinspre școală, costurile „ascunse” ale învățământului reprezintă obstacole greu de depășit în calea dreptului la educație al tuturor copiilor, dar mai ales al celor din familii afectate de sărăcie.


Implică-te alături de noi să oferim o primă zi de școală cu mândrie pentru 500 de copii din mediul rural din județul Vaslui! Hai să le dăruim bucuria și emoția de a fi în rând cu ceilalți copii! Donează rechizite sau achiziționează un ghiozdan complet echipat pentru un copil și fii sigur că în Septembrie va deschide caietul cu nerăbdare.

Cum te poți implica?

Vrei să donezi rechizite sau un ghiozdan complet echipat? Vezi în lista de mai jos ce conține fiecare ghiozdan, potrivit clasei în care este elevul. Vino sau trimite donația ta la adresa Str. Academiei 15, sector 1, București, în perioada 2 august – 21 august.

*cost estimativ ghiozdan complet: 100-130 de lei

Ghiozdan pentru clasa a I-a:

1 ghiozdan

3 caiete tip I

3 caiete tip II

3 caiete de matematică A5

1 caiet foaie velină A5

10 coperți pentru caiete A5

1 set de etichete pentru caiete

1 penar (stilou, pic, set rezerve, 2 creioane grafit, 2 pixuri, radieră, ascuțitoare, riglă)

1 penar tip portofel care să conțină foarfecă (cu vârf rotunjit), lipici lichid și lipici solid

1 set de creioane colorate

1 set de carioci

1 bloc de desen

1 set de acuarele

1 set de pensule

1 recipient pentru apă

Ghiozdan pentru clasele II-IV:

1 ghiozdan

6 caiete de matematică A5

6 caiete de română A5

1 caiet foaie velină A5

2 caiete de biologie

1 caiet muzică

1 carnet tip vocabular

10 coperți pentru caiete A5

1 set de etichete pentru caiete

1 penar (stilou, pic, set rezerve, 2 creioane grafit, 5 pixuri, corector, radieră, ascuțitoare, trusă de matematică (geometrie))

1 penar tip portofel care să conțină foarfecă (cu vârf rotunjit), lipici lichid și lipici solid

1 set de creioane colorate

1 set de carioci

1 bloc de desen

1 set de acuarele

1 recipient pentru apă

1 set de pensule

1 recipient pentru apă

Ghiozdan pentru clasele V-VIII:

1 ghiozdan

6 caiete de matematică A5

6 caiete de matematică A4

6 caiete de română A4

1 caiet de muzică

2 caiete de biologie

25 coperți (5 pentru caiete A5, 10 pentru 10 pentru caiete A4)

1 set de etichete pentru caiete

1 penar (stilou, pic, set rezerve, 3 creioane grafit, 1 creion mecanic, 5 pixuri albastre, 5 colorate, corector, radieră, ascuțitoare, trusă de matematică (geometrică))

1 penar tip portofel care să conțină foarfecă (cu vârf rotunjit), lipici lichid și lipici solid

1 set de creioane colorate

1 set de carioci

1 bloc de desen mare

1 set de acuarele

1 set de pensule

1 recipient pentru apă

3 dosare

10 folii de plastic

Distribuie evenimentul sau mesajul campaniei pe rețelele de socializare pe care ești înscris și povestește-le prietenilor tăi despre campania în care te implici.

Înscrie-te ca voluntar și ajută-ne să promovăm evenimentul, să strângem rechizite sau la pregătirea și distribuirea ghiozdanelor.

Donează o sumă de bani, iar noi ne vom asigura că nu va lipsi nimic din ghiozdanele celor 500 de copii la care ne-am propus să ajungem. Orice efort, oricât de mic, contează!

* Poți dona inclusiv prin Maiar la adresa: erd19dr73qh9u755qw0pdna7cjudf4033lwuvq0zm8j8ysmwk95ek5kqe5lfju

sau folosind herotag: @cys

Contact

Pentru orice informații referitoare la campanie, vă rugăm să ne contactați folosind datele de mai jos.

Contact coordonator

0742-255-432

Lidia Istrate

lidia.istrate@gmail.com

Prezentare campanie în format PDF – AICI

Kit comunicat de presăAICI

Draft contract de sponsorizare – AICI

Cine suntem?

Asociația Create Yourself este o organizaţie non-guvernamentală din România, care îşi asumă misiunea de a readuce EDUCAŢIA în prim-planul copiilor și tinerilor. Considerăm că educaţia este fundaţia unei societăţi sănătoase, echilibrate şi libere. Sprijinim educațional și social copiii și tinerii aflați în situații de risc, încurajându-i totodată să devină parte activă la propria lor dezvoltare.

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe