Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii – FONPC a organizat în data de 14 iulie 2021, evenimentul “Forma schimbării” – Tinerii și FONPC – Dialog pentru schimbare, cu sprijin financiar oferit de Active Citizen Fund România, un program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.
Proiectul “Forma schimbării” – Tinerii și FONPC – Dialog pentru schimbare are ca principal scop monitorizarea drepturilor copilului precum și a mecanismelor de raportare în legătură cu respectarea acestora.
“Forma schimbării” – Tinerii și FONPC – Dialog pentru schimbare s-a concentrat pe activități precum:
- formarea unui Consiliu al tinerilor în care să se implice tinerii și copiii participanți;
- elaborarea unui raport alternativ în legătură cu respectarea drepturilor copiilor;
- acțiuni advocacy.
Pentru Consiliul tinerilor FONPC s-a urmărit compunerea unui grup de 9 copii și tineri care să participe activ la scrierea Strategiei FONPC, la elaborarea raportului alternativ, dar și la acțiunile advocacy.
În România, abuzurile împotriva tinerilor și copiilor sunt o problemă reală și gravă. FONPC și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acestea și anul trecut printr-un document de poziție, dar pandemia nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile și să întârzie răspunsurile din partea autorităților.
În cadrul acestui eveniment au participat autorități publice locale și centrale care au susținut discuții despre rolul lor în monitorizarea drepturilor copiilor.
De asemenea, nu puteau lipsi nici reprezentanți ai ONG-urilor sau mass-mediei, care au prezentat la rândul lor modurile în care monitorizează respectarea drepturilor copiilor din România.
Foarte important, li s-a dat și cuvântul tinerilor care au vorbit despre acest subiect din propria lor expertiză și experiență.
Acțiuni concrete FONPC în legătură cu monitorizarea și raportarea drepturilor copiilor
Inițiativa FONPC este una pe termen lung, în cadrul căreia se au în vedere următoarele lucruri:
- organizarea unui curs de formare având ca subiect monitorizarea și raportarea drepturilor copiilor;
- lansarea unui document semnat de minim 10 jurnaliști, Carta alba a protejării copilului în spațiul virtual, presa scrisă, mediul on-line și audio-vizual;
- organizarea a alte patru cursuri de formare, de data aceasta pentru membrii și partenerii FONPC, cu patru tematici legate de subiectul evenimentului “Forma schimbării” – Tinerii și FONPC – Dialog pentru schimbare;
- organizarea a două sesiuni de coaching în care membrii și partenerii FONPC să facă schimb de experiență;
- realizarea unui minim de 10 acțiuni de semnalare a organelor competente, a încălcării drepturilor copilului, în vederea acordării de sprijin sau supervizare, în funcție de nevoi;
- colaborarea cu Parlamentul și Guvernul României în vederea stabilirii unor măsuri reale pentru protecția copiilor;
- participarea la consultări și adunări de grupuri de lucru din Guvern în vederea diseminărilor informațiilor membrilor și partenerilor FONPC.
Pentru realizarea tuturor obiectivelor enumerate mai sus, FONPC a luat legătura cu ONG-uri pentru a găsi persoane interesate să se implice și să mențină această inițiativă în pas cu tehnologiile și abordările actuale.