Cercetare în cadrul proiectului Descoperă. Deschide drumul cunoașterii.

Proiectul Descoperă. Deschide drumul cunoașterii, pe lângă activitățile desfășurate cu copiii instituționalizați și asistenții sociali, a desfășurat și o cercetare calitativ exploratorie prin care ne-am propus să ponderăm imaginea creată despre sistemul  de protecţie specială în servicii de tip rezidenţial, despre personalul care lucrează în el și nevoile acestuia (dar nu numai). 

Obiective și rezultate

Peste 100 de educatori au participat la grupurile de sprijin organizate de asociația noastră, unde au beneficiat de sprijin și au învățat noi modalități de intervenție și lucru cu beneficiarii lor. Prin urmare, principalul obiectiv al acestei cercetări a fost să analizeze impactul pe care aceste grupuri de sprijin l-au avut asupra participanților. Am dorit să vedem cum au fost percepute aceste cursuri de către personalul care a participat și cum au influențat activitatea lor de zi cu zi.

Un alt obiectiv al acestei cercetări a fost să obțină o imagine mai clară asupra nevoilor personalului din apartamentele de tip familial și să reprezinte un prim pas în crearea unui cadru comun de acțiune cu toți actorii implicați. Acest obiectiv se încadrează într-unul dintre obiectivele mai largi ale Asociației Create Yourself, și anume creșterea conștientizării cu privire la nevoile directe și indirecte ale tuturor actorilor implicați: ONG-uri, direcții pentru protecție socială, copii, educatori. De asemenea, am considerat că perspectiva persoanelor care lucrează în apartamentele de tip familial asupra muncii lor de zi cu zi a fost neglijată în cercetările și rapoartele realizate până acum și că reprezintă o opinie care merită luată în considerare, având în vedere că aceste persoane petrec cel mai mult timp cu copiii și au o influență majoră asupra lor.

Participanții la cursurile organizate de Asociația Create Yourself au fost în mare parte foarte mulțumiți de calitatea acestora și de noile elemente profesionale pe care le-au dobândit în urma lor. În cadrul activităților, s-a observat o implicare activă, o înțelegere a temelor abordate și o capacitate bună de transfer a cunoștințelor și abilităților în munca lor proprie. Participanții au exprimat satisfacție în ceea ce privește metodele utilizate, atmosfera, dinamica de grup, utilitatea cunoștințelor și abilităților dobândite. Am încurajat, de asemenea, dorința de auto-cunoaștere și dezvoltare personală și profesională prin activități de auto-reflecție și auto-analiză. Datorită unui mediu securizat și plin de încredere, participanții au putut exprima deschis și autentic gândurile, sentimentele, emoțiile și conștientizările la care au ajuns în urma exercițiilor efectuate. Prin intermediul dezvăluirii de sine și a activităților desfășurate în echipe diferite, precum și prin timpul petrecut împreună în mod informal, s-au format noi relații de prietenie, iar echipele din aceleași apartamente s-au unit mai bine. Importanța formării unei echipe „extinse” (inclusiv celelalte persoane implicate în dezvoltarea copiilor) și a impactului acesteia asupra activității lor cu copiii a fost subliniată constant în grupurile de focus avute cu personalul.

Având în vedere că s-au dobândit abilități noi de lucru, acestea vor putea fi consolidate prin exercițiu și aplicare continuă, necesitând voință și motivație susținută, precum și efort conștient. S-au identificat cazuri în care atât personalul care lucrează în apartamente, cât și copiii, au resimțit efectele pozitive ale acestor cursuri prin îmbunătățirea relației dintre ei. Pe lângă acest aspect, participanții și-au exprimat dorința de a participa la mai multe activități de acest tip, chiar și împreună cu copiii, pentru a consolida relația pe care o au cu aceștia. De aceea, considerăm utilă continuarea acestor activități, luând în considerare și feedback-ul negativ primit de la participanți, care face referire la o mai bună sincronizare între instituțiile partenere, astfel încât programul lor să nu fie prea încărcat, precum și un design al cursurilor care să țină cont de nevoile lor.

Educatorii și colaborarea lor cu copiii

 

În ceea ce privește perspectiva personalului asupra copiilor cu care lucrează, aceștia îi văd pe aceștia ca pe persoane care nu au un scop clar și definit în viață, fiind ușor influențați de medii negative. Acest lucru, conform lor, este legat de lipsa de motivație pe care o au copiii, deoarece nu consideră școala și educația drept mijloace pentru îmbunătățirea situației personale. Încrederea scăzută în sine este legată de nevoile emoționale pe care acești copii le au. Toți participanții au subliniat această problemă și au menționat nevoia de afecțiune ca fiind principala nevoie pe care acești copii o au. Personalul a acordat o importanță sporită organizării unor formări pentru copii în vederea dobândirii unei meserii și a unor activități care să le permită să experimenteze diferite medii, astfel încât să-și poată forma o idee despre opțiunile pe care le au.

Munca în apartamente a fost descrisă de participanți ca fiind una care implică multiple roluri, foarte diverse, și această diversitate îi împiedică adesea să petreacă mai mult timp cu copiii și să le ofere atenția de care aceștia au nevoie (așa cum am menționat anterior, atenția și afecțiunea sunt nevoile principale identificate de personal). Un alt motiv de nemulțumire în muncă este reprezentat de regulamentele prea stricte care nu iau în considerare părerea lor sau a copiilor și le limitează acțiunile.

De asemenea, una dintre principalele lor nemulțumiri este lipsa de motivație a copiilor și absența unor metode adecvate de motivare a acestora. Și-ar dori să existe o grupare a copiilor pe categorii de vârstă pentru a lucra mai ușor cu ei. Pe de altă parte, satisfacția în muncă este legată de rezultatele școlare bune ale copiilor și de reușitele lor pe toate planurile. O altă nemulțumire constant menționată este responsabilitatea pentru activități pentru care nu sunt calificați, cum ar fi administrarea medicamentelor copiilor care urmează tratament. Participanții afirmă că această activitate ar trebui să fie realizată de un specialist medical, deoarece este o responsabilitate prea mare pentru ei.

Voluntarii și rolul lor

Voluntarii sunt în general apreciați de personal și munca lor este recunoscută. S-a subliniat influența pe care voluntarii o pot avea asupra copiilor, chiar dacă adesea nu au foarte multă experiență în mediatizarea diferitelor materii. Totuși, există și situații în care timpul copiilor este prea încărcat cu aceste meditații și ei devin obosiți și dezinteresați. Participanții afirmă că aceste situații provin din lipsa de coordonare între actorii implicați.

Concluzii

Această cercetare, o  considerăm ca un punct de plecare pentru deschiderea unor discuții cu toți actorii implicați în dezvoltarea copiilor, inclusiv copiii înșiși, în vederea creării unui cadru comun de acțiune. Susținem consolidarea dialogului între ONG-uri, instituțiile statului, personalul acestora și copii, văzând aceasta ca o modalitate de îmbunătățire a situației copiilor instituționalizați.

Cercetarea poate fi consultată integral aici.

Vreau să fiu Chef – câștigă un curs de bucătar
Asociația Create Yourself organizează în data de 7 octombrie, în București,  ediția a doua a concursului culinar Vreau să fiu Chef. Competiția este special dedicată pentru 10 tineri, cu vârsta cuprinsă între 16 și 20 de ani, care doresc să-și transforme pasiunea în profesie, dar nu au suficiente resurse financiare să facă acest pas. Această […]
Descoperă Gastromentorship
🌟 Hai să facem o diferență împreună! 🌟 Te invităm să participi la un eveniment caritabil de mentorat pentru 40 de copii beneficiari ai proiectului nostru „Descoperă – Deschide drumul cunoașterii”. Dacă nu poți veni, contribuie la achiziția unui șorț de bucătărie personalizat, în valoare de 50 de lei și susține un copil să facă […]
Image by Freepik
REPERE pentru copiii instituționalizați
Întotdeauna există situații dificile în viață și alegeri pe care trebuie să le facem, iar pentru copiii instituționalizați acestea pot fi și mai complexe. Este important ca acești copii să aibă un sprijin și un ghid, care să-i ajute să-și găsească repere și să-și depășească dificultățile pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. Pentru a veni în […]
Fii Moș Crăciun pentru o zi și descoperă farmecul sărbătorilor dăruind!
Anul acesta sărbătorește Crăciunul într-un mod diferit dăruind cadouri unor copii la care Moș Crăciun nu poate ajunge niciodată! Te invităm să participi la campania noastră Moș Crăciun pentru o zi contribuind prin donații, ajutându-ne să promovăm mesajul nostru sau venind să împachetezi dulciuri, hăinuțe și rechizite școlare alături de noi. Evenimentul nostru este un […]

Susține o cauză nobilă

Orice suma, oricat de mica este binevenita, ajută un copil aflat în dificultate.

Această pagină web folosește cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe